Medicijnen toedienen aan de kat

Hoe doet u dat

Tabletten toedienen aan uw kat

Medicatie toedienen aan een kat kan als stressvol worden ervaren door de kat. Het is echter belangrijk dat een kuur wordt afgemaakt. Als u hiermee problemen ondervindt kunt u altijd contact met ons opnemen en zullen wij u helpen. Hieronder enkele tips om het medicineren van uw kat gemakkelijker te laten verlopen.

Kan de tablet in of met eten worden gegeven?

Sommige tabletten zijn smakelijk en worden vrijwillig opgegeten door uw kat. Andere tabletten kunnen verstopt worden in een kleine hoeveelheid van het favoriete voer van uw kat (bijvoorbeeld een stukje kaas, vis of vlees) of zelfs verkruimeld en gemengd worden met bijvoorbeeld sterk ruikende vis uit blik. Bepaalde tabletten mogen echter niet verkruimeld worden of tegelijk met voer worden ingegeven, vraag dit bij twijfel altijd na.

Een tablet ingeven met de hand

  • Als de tablet niet in het voer gegeven kan worden kunt u de tablet rechtstreeks in de bek van uw kat toedienen.
  • Het is belangrijk om rustig te blijven en voorzichtig met de kat om te gaan maar deze zal toch mild geforceerd moeten worden.
  • Iemand die de kat vasthoudt terwijl u de tablet ingeeft kan erg handig zijn.
  • Als u alleen bent kunt u de kat voorzichtig in een grote handdoek wikkelen om hem rustig te houden en te voorkomen dat u gekrabd wordt.
  • Houd de kat vast en gebruik uw handen,armen en lichaam om hem rustig op zijn plaatst te houden.
  • Houd het hoofd van uw kat stevig maar mild vast door uw duim en wijsvinger ieder aan een kant van het kaakbeen bij de hoek van de mond te plaatsen. Op deze manier heeft u controle over zijn hoofd maar zult u de kat geen pijn doen.
  • In de andere hand houdt u de tablet tussen wijsvinger en duim vast.
  • Buig het hoofd zodat de neus naar u wijst.
  • Open de bek door de onderkaak zachtjes omlaag te trekken met een vinger op de kleine snijtandjes.
  • Zodra de bek open is duwt u de tablet zo snel mogelijk achter in de bek en laat de kop iets los zodat de kat kan slikken. De kunst is om de tablet zo ver mogelijk achter in de bek te krijgen zodat de kat het enkel door kan slikken en niet uitspugen.

Pillenschieters kunnen gebruikt worden in plaats van een vinger om de tablet achter in de bek te krijgen. Sommige mensen vinden dit prettiger.

 

Kat in de handdoek

Door de kat in een grote badhanddoek te wikkelen kunt u voorkomen dat u gekrabd wordt tijdens het ingeven van tabletten.

Vraag om een demonstratie als u met uw kat op de praktijk bent.

Met de hand of een pillenschieter

Houd het hoofd van uw kat stevig maar mild vast door uw duim en wijsvinger ieder aan een kant van het kaakbeen bij de hoek van de mond te plaatsen. Op deze manier heeft u controle over zijn hoofd maar zult u de kat geen pijn doen.

Met de andere hand of met een pillenschieter kunt u nu de tablet ingeven.