KATTENTRIMSALON WINTERSWIJK

Laat uw kat trimmen

Heeft u en langharige of kortharige kat die een kam en/of scheerbeurt nodig heeft, of zit uw kat erg onder de klitten?


Dan is uw kat van harte welkom bij Kattentrimsalon Winterswijk.

Bij Kattentrimsalon Winterswijk wordt uw kat verlost van zijn overtollige haar, zodat hij zich weer helemaal lekker voelt!

 

Waarom laten trimmen, is dat nou echt nodig?

Katten besteden veel tijd aan de verzorging van hun vacht. Maar daarbij krijgen ze ook vaak last van haarballen, omdat ze de losse haren allemaal inslikken. Daarom is wat extra hulp absoluut nodig. Elke kattenvacht heeft onderwol. Bij de kortharige kat is dit pluizige gedeelte van de vacht kort. De kat zal, als hij zich wast, met de tong een deel van deze onderwol verwijderen. Vooral bij oudere katten zien we dat er problemen ontstaan op de achterhand. Dit komt omdat de kat daar niet goed meer bij kan of dat de beweging pijnlijk is door bijvoorbeeld artrose.  Goede hulp bij de vacht verzorging is dan erg belangrijk.  Daarom is het goed om ze al op jonge leeftijd te laten wennen aan het trimmen, ook al hebben ze een kortharige vacht.

Natasja Meinen is naast gediplomeerd paraveterinair en voedingsdeskundige ook gediplomeerd kattentrimster.

Wat gebeurt er bij het trimmen?

Bij de katten kliniek Winterswijk wordt er uitgebreid de tijd genomen voor de behandeling van uw kat. Uw kat en de trimster vinden het fijn als u als eigenaar bij uw kat kan blijven tijdens de behandeling. We merken dat katten veel minder stress ervaren als de eigenaar er tijdens het trimmen bij is. Kunt u er niet bij blijven, geef dit dan door bij het maken van de afspraak.

Er wordt altijd gestart met een klein onderzoek van uw kat: waar zitten de klitten en wat voor behandeling is er nodig en wat zijn de wensen? Zo is het voor u meteen duidelijk wat er gaat gebeuren. Er wordt gestart met het knippen van de nageltjes. Vervolgens wordt er gekamd, ontklit en ontwolt. Als uw kat teveel klitten heeft, of de verzorging is voor u teveel dan wordt de kat geschoren. Soms is het voldoende om alleen de buikzijde te doen, of alleen tussen de achterpootjes. Op het moment dat de kat geheel geschoren wordt, dan houdt hij wel een mooie kraag, zijn pootjes en zijn staart. Indien nodig worden ook zijn oren, ogen en achterkant schoon gemaakt en is uw kat helemaal klaar om weer naar huis te gaan.

Wanneer mag je een kat trimmen?

Een kat kan het gehele jaar door getrimd worden. De vacht van een kat zorgt voor isolatie en voor verkoeling, dus zowel in de winter als in de zomer heeft het zijn functie. Maar haarballen en klitten zijn erg vervelend en soms zelfs pijnlijk voor een kat. Daarom is goed als zijn vacht het gehele jaar door verzorgd wordt.

In de praktijk komt dat meestal neer op gemiddeld 3 á 4 bezoeken aan de trimsalon per jaar. Maar bij sommige katten is er meer verzorging nodig en is een bezoek om de 2 maanden nodig. Dit alles gebeurt in principe zonder narcose. In sommige gevallen kan het zijn dat de kat te veel stress heeft dat een klein roesje tijdens de behandeling beter is. Deze kan door één van onze dierenartsen die aanwezig is worden toegediend. Dit gaat altijd in overleg met u als eigenaar.

De kat met overgewicht

Of uw kat nu lang of kortharig is, wanneer ze te zwaar is, kan de vacht niet optimaal verzorgd worden.

Simpelweg doordat hij/zij, door de omvang, niet meer overal goed bij kan komen. Behalve dat het belangrijk is dat uw kat weer op een gezond gewicht komt, is ondersteuning van de vachtverzorging vaak noodzakelijk.