Een langharige vacht

welke verzorging is nodig

Langharige katten


Er zijn katten met een halflange vacht zoals de Main Coon, Noorse Boskat en de Ragdoll en katten met een langharige vacht zoals de Pers.

Wat is belangrijk om te weten over de vachtverzorging van deze rassen.

 

De lange en halflange vacht

Bij de halflang en langharige katten zien we dat deze katten de onder wol niet goed zelf kunnen verwijderen.

Het kan ook zijn dat het te veel werk is voor de kat alleen, en dat de eigenaar/trimmer hem dus moet helpen. De ondervacht bij katten kan zo soms erg snel klitten. Dit is zo pijnlijk voor een kat dat ze steeds minder beweegt en minder geaaid wil worden.

Maar klitten zijn niet alleen pijnlijk. Ze kunnen ervoor zorgen dat de vacht gaat vervilten. Hierbij zit een dikke laag klitten aan elkaar, en die laag zit vast op de huid. De ruimte die er dan nog tussen zit zal gaan broeien, dit kan een huidinfectie veroorzaken, en zorgt ervoor dat er parasieten (vlooien en teken!) tussen blijven zitten. Dit kan enorme jeuk veroorzaken, terwijl de kat niet kan krabben, want de viltlaag zit er tussen.

Vooral bij oudere katten zien we dat er problemen ontstaan op de achterhand. Dit komt omdat de kat daar niet goed meer bij kan of dat de beweging pijnlijk is door bijvoorbeeld artrose.  Goede hulp bij de vacht verzorging is dan erg belangrijk.  Daarom is het goed om ze al op jonge leeftijd te laten wennen aan het trimmen, ook al hebben ze een kortharige vacht.